Kdo z vás měl možnost ochutnat syrový kakaový bob? Jak asi tak chutná? A jaký je rozdíl, když ochutnám čokoládu, která je z kakaa z Kolumbie a druhá hned z vedlejšího státu? Existuje i růžová čokoláda? A nejen na takové otázky si mohli odpovědět děvčata z osmých a kluci z devátých tříd na hodinách vaření.
Začali jsme malou video exkurzí do čokoládovny Jordis. U tohoto videa jsme viděli, jak se z kakaových bobů stává čokoláda v malém provozu. Na to jsme navázali gastronomickým zážitkem. Provedli jsme totiž ochutnávku kakaového bobu, kakaové hmoty, másla a čokolád od 100% po 33% bílou čokoládu.
Samozřejmě nechybělo i pár slov k tomu, jak takovou čokoládu degustovat a na co při výběru přihlížet.
Ač někteří už ke konci degustace prohlašovali, že vyškrtnou na tři měsíce čokoládu ze svého jídelníčku, věřím, že tento gastronomický zážitek si vcelku užili.
Pavel Jakubec